Digitale media

Inleiding

Voor 1989 waren ook de uitzendmedia in staatshanden. Daarvan zijn nu nog de nationale tv omroep BNT (met 2 zenders) en de nationale radiozender BNR over. De Bulgaarse publieke omroep besteedt tegenwoordig veel tijd en aandacht aan de mening van de oppositie, aan cultuur en aan integratie van minderheden. In 2006 stond wetgeving op stapel om deze omroepen evenveel recht te geven op reclamezendtijd als commerciële omroepen onder behoud van overheidssteun, maar dat was tegen de EU regels. In 2003 waren er volgens Library of Congress 89 radiozenders en 91 tv zenders in het land actief.

Radio

In 2005 vierde de nationale radio-omroep BNR haar 70 jarig bestaan. Ze beschikt naast de nodige lokale en regionale omroepen over 2 nationale zenders en een internationale zender. De beide nationale zenders zijn radio Christo Botev met cultuur en educatie (2,5% van alle luisterpubliek in 2005) en Horizont. Horizont  is een nieuws, gevarieerde muziek en actualiteitenzender en ze is in Bulgarije de meest beluisterde zender (34% van alle radioluisteraars in 2005, toen 3x zoveel als de 3 populairste commerciëlen). De internationale publieke zender Radio Bulgaria beschikt op haar website over een schat aan up-to-date en algemene informatie over het land en haar inwoners in diverse talen. De info kan men vergezeld doen gaan van uitzendingen naar keuze. In 1993 begon de commerciële nieuws en actualiteitenradiozender Danik haar uitzendingen. Het is nu de meest beluisterde commerciële omroep en het publiek bestaat voornamelijk uit stedelingen en middenklasse. Andere veel beluisterde commerciële radiostations zijn Inforadio, FM+, Retro, Radio 1 en de 2talige popzender radio Fris. De Chalga muziek (volkse Balkanmuziek met Turkse, Arabische en zigeunerinvloeden) vormt in Bulgarije naast westerse muziekstijlen als rap en rock (met een toegevoegd Bulgaars tintje; zie onder cultuur) de meest populaire muziekstijl.

Televisie

De 3 grootste TV zenders, de publieke BNT en sinds 2006 ook de commerciële omroepen bTV  (balkan TV) en NTV (Nova Televisie) zenden 24 uur per dag uit. Balkan tv van de Amerikaanse mediatycoon Rupert Murdoch was over 2006 de meeste bekeken zender. Andere grote TV zenders zijn TV 7Dni (7 dagen), BBT, TV Evropa, Eurocom TV, MSAT, DIEMA (met 4 zenders), MM en de muziekzender Veselina die is overgenomen door SBS en daarom nu Voice heet. Het rechts-nationalistische kabelstation Skat heeft affiniteit met de dito partij Ataka (Aanval). In 2006 had rond 55% van de bevolking kabelontvangst van 184 exploitanten. Tot de populairste tv programma’s behoort (met de Championsleague wedstrijden die in handen zijn van bTV) de late avond talkshow van Slavi Trifonov met gasten, politieke satire en muziek. Naast series en soaps zijn eigen (naar Nederlandse maatstaven gekuiste) varianten op reality shows als Big Brother (NTV), survivalshows en spelletjesprogramma’s om veel geld populair (bijv Sdelki Ili Ne, de Bulgaarse “doet ie het wel of doet ie het niet” show).