Digitale media

TV: geschiedenis en recente marktaandelen

In 1956 werd onder Brits koloniaal bestuur de publieke omroep Cyprus Broadcasting Service opgericht. In 1960 werd ze opgevolgd door de nog bestaande Cyprus Broadcasting corporation (CyBC). Tot 1990 had deze omroep een monopoliepositie, maar daarna kreeg ze concurrentie van commerciële omroepen. Thans telt GrieksCyprus 2 publieke netten (CyBC1 of RIKENA met een accent op nieuws, informatie en cultuur en CYBC2 of RIKAYO met nadruk op amusement). Daarnaast beschikt CyBC nog over een satellietzender voor Cyprioten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De publieke omroep van de TRNC heet Bayrak of BRTK. Naast hun eigen publiek omroep kunnen GrieksCyprioten één publieke omroep uit Griekenland (de ERT) en TurksCyprioten meerdere publieke omroepen uit Turkije ontvangen. Een aantal commerciële omroepen op het verdeelde eiland opereren op hun beurt ook in deze respectievelijke “thuislanden”. Op GrieksCyprus geldt dit voor de commerciële zenders Mega TV, Antenna (ANT) en Alpha TV. Wel waren in 2004 de eigen lokale producties van Cypriot Sitcom een stuk populairder dan producties uit Griekenland. Naast deze 3 commerciële zenders zijn in GrieksCyprus de commerciële zenders Sigma (eveneens met een satellietkanaal voor Cyprioten buiten Cyprus), Astra, nieuwszender CNC plus (sinds 28/7-2006) en Lumière of LTV actief. Alpha en LTV zijn abonneezenders (samen 55.000 abonnees in 2003) die veel films, sport en (m.n. Alpha) kinderprogramma’s uitzenden. Daarnaast waren er in 2004 nog 6 lokale TV zenders op GrieksCyprus (New Extra en Capital in Limassol, Paphos TV en Omega in Paphos, Fred TV in Nicosia en Vox TV in Larnaca).

Wanneer een zender op GrieksCyprus meer dan 5% aandelen heeft in een uitgeverij van een dagblad, periodiek of landelijk TV kanaal hoeft de eigenaar geen zendmachtiging aan te schaffen en de kijker hoeft dan geen kijkgeld te betalen. De publieke omroep wordt gedeeltelijk bekostigd van een toeslag op de gas en lichtrekening. Tegenwoordig bestaan op GrieksCyprus naast de ouderwetse antenneontvangst, ontvangst via de kabel (Cablenet of MiVision met een installatieprijs en maandabonnement) en satellietontvangst (Novacyprus of Athina met een maandabonnement). In 2004 had tijdens prime time Sigma TV het grootste marktaandeel (30%), gevolgd door ANT (20%), MEGA (16%), CyBC1 (12,5%) en CyBC2 (7%). In de week van 14 t/m 20 mei 2007 had ANT1 de hoogste kijkcijfers (22%, veel erotiek), gevolgd door Sigma (19%), MEGA 15%, RIK1 12%, RIK2 6%, ERT 3% en Plus TV 2%. In de programmatuur van Sigma ligt een nadruk op amusement (40% lokaal, 25% Amerikaans, 15% Grieks en 20% overig in 2006). In de TRNC zijn naast Bayrak de commerciële Turkse zenders Akdenir, Kanal T, Kibris TV, Genc TV en Avrasya TV actief. 

Radio

De publieke radio-omroep heeft in GrieksCyprus veruit het grootste marktaandeel weten te behouden. CyBC beschikt thans over 4 zenders die 24 uur per dag in de lucht zijn in meerdere talen (ook op satelliet en internet). Bij CyBC1 (luisterbereik 21% in januari 2005) ligt de nadruk op nieuws, actualiteiten, cultuur, kinderen en jongeren. CyBC2 zendt tussen 6 en 17 uur uit in het Turks, tussen 17 en 18 uur in het Armeens en tussen 18.00 en 0.00 uur in het Engels. In het zomerseizoen bestaan daarnaast in de vooravond programma’s voor toeristen in 4 Europese talen. CyBC3 of TRITO met veel amusement en informatie is de meest beluisterde zender (luisterbereik januari 2005: 36%) Ze richt zich via satelliet en internet ook op Griekstalige immigranten in het VK en Duitsland. CyBC4 of TETARTO heeft m.n. muziek en sport op het menu. Begin 2005 waren er in GrieksCyprus 9 commerciële radiozenders met een landelijke machtiging en zo’n 40 lokale commerciële zenders. De zender Super FM/ Proto van uitgever Dias (met respectievelijke nadruk op thematische muziek en sport en actualiteiten) had na CyBC3 met 32% het grootste luisterbereik. De thematische muziekzender Sfera (Globe) van de Philefterosgroep was 2e commerciële zender met een bereik van 20%, direct gevolgd door de algemene zender Astra (Ster) van de communistische partij AKEL (19%). Nieuwkomer ANT1FM van TV ANT1 had een bereik van 15%. De zender Logos (Woord) van de orthodoxe kerk kwam op 10% en de gevarieerde vrouwenzender Athina op 5,5%. Lokale zenders (behalve radio Capital uit Limassol met vrij veel cultuur) zenden veelal muziek uit. Sommige bereiken daarmee rond 10% van het luisterpubliek. De TRNC “staatsomroep” Bayrak (volgens de GrieksCyprioten een piraat) zend uit op 3 kanalen. Verder zijn er in de TRNC naast de middengolfzenders Radyo Vatan, Uluslararasi Kibris Universitesi en de Radyo’s Daü, T, Güven en Açik nog een hele rits FM zenders (Akdeniz, First, Sim, Kibris, Guneş, Dance, As en Cool, Ydü, Daü, Gaü, Laü, Güven, Kuzey en Avrasya). De Britse militairen op Cyprus hebben eigen radiozenders (BFBS radio).