Gedrukte media

Voorgeschiedenis en achtergrond

In 1878 kwam de eerste Cypriotische krant Kypros/ Cyprus uit in het Engels en Grieks. De eerste Turkstalige krant “Sadet” (hoop) verscheen in 1889. Nadien zijn er in de loop van de tijd meer dan 400 dagbladen en periodieken bijgekomen. De meeste daarvan zijn Griekstalig, maar er zijn ook media in het Turks, Engels en Armeens. In 1989 kwam er een mediawet die publicatie van oplagecijfers niet langer verplicht stelde. Ook zijn er geen wettelijke beperkingen voor media-eigendom. Bij de uitgave van geschreven media vormen de kleine oplagen een beperkende factor. Op heel Cyprus (Grieks Cyprus en TRNC) zijn de meeste gedrukte media gelieerd aan politieke partijen of belangengroepen. Over het bestaan van gratis huis aan huisbladen was in mei 2007 op het internet weinig tot niets te vinden.

Dagbladen

Volgens Unesco lag de dagbladoplage in 2004 op 125 per 1000 inwoners en volgens de site worldreport van de Financial times in 2006 op 111/1000. In dat jaar telde GrieksCyprus vol­gens deze bron 9 dagbladen. De meeste daarvan zijn nogal behoudend. De grootste oplage had de zich als onafhankelijk presenterende krant van de Liberale partij Philelefteros (de li­beraal; oplage ±25.000 in 2004). De krant geeft tegenwoordig ook de Cyprische edities van Cosmopolitan en van Top Gear uit en ze beheert het radiostation Sfera (Globe). Op de 2e plaats komt Haravghi van de communistische partij AKEL (oplage in 2002 rond 9000) die daarnaast radiozender Astra heeft. Simerini (Vandaag, oplage 6500 in 2004), de grootste krant van uitgeverij Dias, kwam op de 3e plaats. Het was het enige dagblad dat niet aan een politieke partij was gelieerd, maar de krant staat wel te boek als erg rechts. Volgens de uit­gever lag in 2007 de dagelijkse oplage door de week rond 10.000 en op zaterdag rond 30.000 vanwege de populaire tv bijlage TV Star. De rechtse krant Alithia (Waarheid) heeft qua oplage lange tijd 4e gestaan. Andere dagbladen zijn de centrumrechtse onafhankelijke krant Politis (oplage 2004: 4500), de (ultra)rechtse nationalistische partijkrant van DESI Makhi, Xpress Economiki (elektronisch financieel dagblad) en de Engelstalige Cyprus Mail (oplage 2007: ±10.000). In de TRNC circuleren 8 dagbladen, waarmee de kran­tendichtheid per hoofd tot de hoogste ter wereld behoort. De Turkse kranten Sabah en Hur­riyet hebben er echter de hoogste oplage (13.000 in 2004) en de populairste eigen TRNC krant Kibris stond toen met een oplage rond 10.000 op een 3e plaats. Deze krant beheert ook een commerciële TV zender. Andere TRNC kranten zijn Afrika, Gunus, Halkin Sesi, Kibrisli, Vatan, Volkan, Yeni Duzen en de Engelstalige krant Cyprus Today (Cyprus mirror op inter­net).

Periodieken

Op GrieksCyprus komen 27 weekkranten en weekbladen uit, waaronder veel bondsbladen. De Engelstalige Cyprus Weekly is de populairste weekkrant (oplage ±20.000 in 2007). Andere relatief grote weekkranten zijn het rechtse Tharros (moed), het onafhankelijke Antilogos, Financial mirror (oplage 2007: ±3000), Egatiki fonie (“de arbeidersstem” van de rechtse vakbond SEK), Ergatiko Vima (“de arbeiderstribune” van de linkse vakbond PEO), de advertentie en winkelkranten Super Aggelies en Chryses Efkairis, Demosios Ypallilos (“de ambtenaar” van de ambtenarenbond PASYDY), Chrimatistiriaka Nea (beursnieuws) en de 3 sportkranten Athlitiko Vima (Sporttribune), Trifylli (2xp/w) en Athlitiki tis Kyriakis (Zondagsportnieuws). De 5 geregistreerde weekbladen zijn To Periodiko (Het Tijdschrift, oplage 12 tot 15.000) en TV Star van uitgever Dias, Selides, TV mania en Super Kid. Tot de andere pe­riodieken van Dias behoren Madame Figaro, Time out (uitgaan, entertainment), Exclusive en Harpers Bazar. Wellicht vallen ze onder de 47 periodieken die eens per 2 weken tot eens per 2 maanden verschijnen of onder de 33 kwartaalbladen op het Griekse deel van het eiland. Tot de grotere 2wekelijkse bladen behoort Tele-ores (TV tijden) en het Griekstalige People en tot de grotere maandbladen het makelaarsblad BuySell magazine (op Cyprus bestaat een levendige handel in onroerend goed), het vrouwenblad Omycron en het algemene maandblad Must. Beide laatste bladen kennen een drietal gespecialiseerde edities. De hoofdthema’s van deze bladen lopen uiteen van lifestyle en mode (Omycron Style guide, Cosmopolitan) via gezondheid, ontwerp (decoratieblad Syntheses) en partijpolitiek tot voetbal (shoot kaj goal: schiet en goal), auto’s (Man and 4 Trochi; man en 4 wielen van Must) en jagen. Tot de grotere weekbladen in de TRNC behoren de En­gelstalige Cyprus Post en de Turkstalige bladen Yeni Cag, Ortam, Ekonomi, Cumbez, Baris Gasette en Gasette Spor (Sportgazet).